Κοπανιστή Μυκόνου

Η κοπανιστή είναι ένα από τα ποιο γνωστά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Μυκόνου. Είναι ένα τυρί με αλειφώδη υφή, έντονα πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Φτιάχνετε από αγελαδινό γάλα και ειδικά στην Μύκονο η παραδοσιακή συνταγή είναι αυτή που την κάνει ξεχωριστή και πέρα από το νησί της διάσημη σε όλη την Ελλάδα η κοπανιστή Μυκόνου έχει αναγνωριστεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από το Τυροκομείο Μυκόνου.

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο από την ημερομηνία παραγωγής του. Μπορεί να σερβιριστεί ως επιτραπέζιο τυρί, σαν άλειμμα σε ψωμί. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, στα καφενεία του Γιαλού και στην πλατεία της Ανω Μεράς, χειμώνα-καλοκαίρι βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση και ως μεζές για ούζο ή ρακή με την ονομασία «μόστρα με κοπανιστή»: σε μυκονιάτικο, βρεγμένο σε λίγο νερό παξιμάδι, έχει αλειφθεί αμέσως η κοπανιστή και έχει στυφτεί ντομάτα κομμένη στα δύο, με λιγάκι ελαιόλαδο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100g
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 304Kcal/127 1kj
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 22,00 gr
ΛΙΠΑΡΑ 24,00 gr
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ < 0,5 gr